Biotaloudessa on tulevaisuus! -teemaviikko huipentuu 17.9. ministeriseminaariin – Katso suora lähetys

”Biotalouden tulevaisuus tehdään innovaatioilla” -seminaaria voit seurata suorana lähetyksenä verkon välityksellä 17.9. klo 9.30-12.00.

Uusiutuviin kestävästi tuotettuihin bioraaka-aineisiin perustuva tuotanto avaa huikeat mahdollisuudet luoda menestyvää uutta liiketoimintaa. Mahdollisuuksien hyödyntämiseen tarvitaan kuitenkin aktiivisuutta, rohkeutta sekä eri osapuolien tiivistä yhteistyötä. Tässä tilaisuudessa avataan näköaloja biotalouteen ja haastetaan tekijöitä tarttumaan toimeen alan huippuvaikuttajien johdattamana.

Ohjelma
9.30 Tilaisuuden avaus
9.40 Suomi menestyy biotaloudessa, ministeri Mika Lintilä, Työ- ja elinkeinoministeriö
10.10 Chipsters Food – huippubrändi ja uusi tulokulma ruuan tuotantoon, CEO Timo Vetriö, Ab Chipsters Food Oy
10.40 Kokemus, tieto ja innovatiivisuus rakennusmateriaaliksi, CEO Janne Honkala, Aalto Haitek Oy
11.00 (K)estävä kehitys rakentamisessa, arkkitehti Lars-Erik Mattila, Suoja ry
11.20 Puu, suurenmoinen raaka-aine, tutkimuspäällikkö Katariina Torvinen, VTT
11.40 Ideasta biotalouden liiketoiminnaksi, CEO Arto Vidgren, Tuotteistajatalo Coaching Ky

Linkki suoraan lähetykseen

Lisätietoja:
Markku Paananen, asiantuntija, markku.paananen(at)jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti


Ideakilpailu luonnontuotteiden keruun edistämiseksi

Tiedätkö kätevän keinon kerätä kuusen kerkkiä? Oletko miettinyt, miten pihkaa tai tuoreita koivun lehtiä saataisiin näppärästi kerättyä? Nyt on mahdollisuus tuoda ideat esiin! Samalla voit vaikuttaa keruun kannattavuuteen sekä suomalaisten luonnontuotteiden kilpailukykyyn. Osallistu ideakilpailuumme!

Kilpailun järjestäjät kutsuvat suomalaisia henkilöitä, tiimejä ja yrityksiä esittämään ratkaisuja luonnontuotteiden keruun tehostamiseksi.

Menetelmän tulee soveltua esimerkiksi jonkin seuraavan luonnontuotteen keruuseen: metsämarjat ja -sienet, kuusen kerkät, nokkonen, koivun lehdet, maitohorsma, mesiangervo, kanervan kukat, katajan marjat ja versot, mustikan ja puolukan lehdet, ja pihka. Kilpailussa keskitytään nimenomaan luonnosta kerättäviin tuotteisiin.

Ideakilpailun lähtökohtana on etsiä menetelmiä ja teknologiaa, joilla parannetaan luonnontuotteiden raaka-aineiden saatavuutta ja keruun kannattavuutta. Idea voi olla uusi tekninen ratkaisu, uusi toimintatapa, paranneltu versio olemassa olevasta ratkaisusta tai niiden yhdistelmä.

Tuomaristo valitsee 1-3 palkittavaa ideaa ja palkintojen yhteissumma on arvoltaan 3000 euroa.

Tutustu sääntöihin ja osallistu!

 


Biotalouskampuspäivä tulee taas 15.9.!

Jo perinteeksi muodostuneissa avoimissa ovissa yleisöllä on mahdollisuus tulla tutustumaan Biotalouskampuksen toimintaan koko perheen voimin. Ohjelmaa, koettavaa ja nähtävää on päivän aikana tarjolla runsain mitoin!

15.9. klo 10 – 16 järjestettävien avoimien ovien lisäksi koko viikon 37 ajan järjestämme biotalouteen liittyviä seminaareja ja ohjelmaa mm. hyönteiskasvatukseen, luomutuotantoon ja biokaasuun liittyen.

Ohjelmaa, näkemistä ja kokemista on runsain mitoin tarjolla kaiken ikäisille, mm.

  • Syystori, josta voit ostaa kotiin viemisiä
  • Työnäytöksiä
  • Kotieläinpiha
  • Hyönteiskasvatusta ja hyönteismaistiaisia
  • Uutta teknologiaa
  • Yritykset esittäytyvät: palvelut metsänomistajille, metsä- ja maatalouskoneita, biolämmityslaitteita, haketusta
  • Keski-Suomen kylät esittäytyvät
  • Kahviloita ja ruokailumahdollisuuksia

Viime vuonna tapahtumassa vieraili yli 3 000 kävijää – Tervetuloa tänäkin vuonna mukaan Biotalouskampuksen tunnelmaan!

Lue lisää viikon tapahtumista ja avoimien ovien tarjoamista mahdollisuuksista


Osallistu Luovaa kiertotaloutta -seminaariin ke 25.4.

Luovaa kiertotaloutta -seminaari järjestetään ke 25.4.2018 klo 9.30-14.30 Gradiassa, Auditorio Oivalluksessa (Viitaniementie 1A, Jyväskylä). Tilaisuus on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille!

Ohjelma
9.30    Kahvitarjoilu
10.00  Puheenvuorot:

  • Luovuudella kierroksia – Keski-Suomen kiertotalous kukoistamaan, Pirkko Melville, Jyväskylän kaupunki
  • Keski-Suomen kierrätysmateriaalivirroissa on mahdollisuuksia, Outi Pakarinen & Tiina Karppinen, Keski-Suomen liitto
  • Rakennusjätteistä uusia tuotteita, Minna Sipi, Wimao Oy
  • Trash Design – muotoilun ja kiertotalouden liitto, Isa Kukkapuro-Enbom, Dodo Oy, Trash Design

11.45  Mahdollisuus omakustanteiseen ruokailuun (Oppilikka C1 tai Ykkönen B1)

12.30  Puheenvuorot jatkuvat:

  • Tekstiilien kierrätys, Henna Knuutila, Turun ammattikorkeakoulu
  • Kuluttaja tekstiilikiertotalouden asiakkaana, Outi Les Pyy, DIY fashion blogger, trashionista
  • Luovuus kiertotalouden moottorina, Paula Malleus-Lemettinen, Remake ekodesign Oy

Ilmoittaudu seminaariin osoitteessa: http://bit.ly/luovaakiertotaloutta_seminaari

Seminaarin järjestävät yhteistyössä Luova kiertotalous, Circwaste ja Creadis3 hankkeet.

Lisätietoja: Kirsi Knuuttila, kirsi.knuuttila(at)jamk.fi, 040 776 8880, Jyväskylän ammattikorkeakoulu


Kiertotalousseminaari Tarvaalassa 27.3.

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto järjestään Tarvaalan Biotalouskampuksella kiertotalousseminaarin 27.3.

Päivän tarkoituksena on selvittää mitä on kiertotalous, mitä se sisältää nyt ja miltä näyttää tulevaisuus. Puhumassa on keskisuomalaisia asiantuntijoita eri aloilta sekä luontokuvaaja ja toimittaja Kimmo Ohtonen. Kiertotalous on monille tuttu sana, mutta seminaarissa selviää, mitä se tarkoittaa konkreettisesti eri aloilla ja mitä tulevaisuudessa on tapahtumassa.

Tapahtuma järjestetään paneelikeskusteluna alkaen klo 9. Aamupäivällä on paikallisten asiantuntijoiden vuoro. Lounaan jälkeen klo 13 puhuu Kimmo Ohtonen ja sen jälkeen on paneelikeskustelu klo 13.30-14.45. Panelisteina jatkavat aamupäivällä puhuneet asiantuntijat ja yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä.

Seminaari on samalla myös alumnitapahtuma Luonto- ja ympäristöalan perustutkinnosta ja ympäristöhuollon ammattitutkinnosta valmistuneille sekä alaa opiskeleville.

Oppilaitos tarjoaa aamukahvin ja lounaan, Summassaaressa on mahdollisuus ruokailla omakustanteisesti noutopöydästä.

Päivän ohjelma:

8.30 – 9.00 Aamukahvit kodasta

9.00 – 9.20 Seminaarin avaus, ympäristöalan lehtori Tarja Hyötyläinen ja koulutusjohtaja Pekka Janhonen

9.20 – 9.40 Outi Ruuska, Sammakkokangas

9.40 – 10.00 Anna Sarkkinen, Japa ry

10.00 – 10.20 Päivi Nieminen, Aava&Bang

10.20 – 10.45 Tauko

10.45 – 11.10 Jussi Kukkonen, Jyväskylän yliopisto

11.10 – 11.35 Markus Soimasuo, Biomark Oy

11.35 – 12.00 Pirkko Melville, Jyväskylän kaupunki

12.00 – 13.00 Lounas, ruokala Tähkä

13.00 – 13.30 Kimmo Ohtonen, luontokuvaaja ja toimittaja

13.30 – 14.45 Paneelikeskustelu

14.45 – 15.00 Loppuyhteenveto, Tarja Hyötyläinen ja Miikka Savola

16.00 – 16.30 Siirtyminen kylpylähotelli Summassaareen

16.30 – 17.00 Alumnitapahtuman avaus

17.00 – 18.00 Ruokailu (omakustanteinen)

18.00 – Ympäristönhoitajien uratarinoita

Seminaari pidetään Tarvaalan päärakennuksessa, Uuraistentie 240, Saarijärvi.

Tapahtumaa voi seurata myös webinaarina.

 


Uusia ideoita ja mahdollisuuksia kiertotaloudesta -tilaisuus 5.4. Jyväskylässä

Mitä jätteitä ja sivuvirtoja yrityksessäni syntyy? Mitä yritykseni tekee jätteille ja sivuvirroille? Mitä muut yrityksen tekevät jätteille ja sivuvirroille? Minkälaisia yhteistyö mahdollisuuksia yritykselläni on?

Tervetuloa Hukat hyötykäyttöön -kiertotaloustapahtumaan 5.4. JAMKin pääkampukselle Jyväskylään! Tilaisuudessa tuodaan esille kiertotalouden mahdollisuuksia yrityksille ja verkostoidutaan.

Aika ja paikka: to 5.4.2018 klo 11:00 – 16:00, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Rajakatu 35, 40200 Jyväskylä

Ilmoittautuminen tilaisuuteen D1 -pääsisäänkäynnin aulassa, Infopisteen läheisyydessä.

Ohjelma

10:00 Laboratorioihin tutustuminen, Matti Siistonen, lehtori, JAMK teollisuustekniikka

11:00 Ilmoittautuminen ja maksuton lounas osallistujille

12:00 Tilaisuuden avaus, Kirsi Knuuttila, projektipäällikkö, JAMK Biotalousinstituutti

Kiertotalous osana tulevaisuuden liiketoimintaa, Minna Lappalainen, johtaja, JAMK, Biotalousinstituutti

Jalostettuja tuotteita kierrätysmateriaaleista, Destaclean Oy (tuotteita mm. piha – ja ympäristörakentamiseen soveltuva Destaclean ® puukivi -komposiitti)

Puuperäiset sivuvirrat tuotteiksi, Anita Saarelainen, hallituksen puheenjohtaja, Epira Oy

Jätteistä tuotteiksi, case Mustankorkea, Mustankorkea Oy (tuottaa biokaasua, multatuotteita, energiaa ja jätemateriaaleja raaka-aineiksi)

14:30 – 16:00 Keskustelua pienissä ryhmissä kahvin lomassa

Ilmoittaudu mukaan tilaisuuteen 28.3.2018 mennessä: http://bit.ly/kiertotaloustapahtuma
tai ota yhteyttä tarmo.lampila(at)jamk.fi, 050 594 5287 tai kirsi.knuuttila(at)jamk.fi, 040 776 8880.

Tilaisuus on maksuton.

Tilaisuus on osa Jyväskylän ammattikorkeakoulun hallinnoimaa Manner-Suomen maaseutuohjelman rahoittamaa Hukat hyötykäyttöön Keski-Suomessa hanketta, joka lisää tietoa ja osaamista resurssitehokkuudesta ja kiertotalouden mahdollisuuksista.


JAMKin Biotalousinstituutin uudeksi johtajaksi KTT Minna Lappalainen

Biotalousinstituutin johtajan tehtävään on valittu KTT Minna Lappalainen. Hän on työskennellyt aiemmin mm. Fixteri Oy:n toimitusjohtajana, Jyväskylän yliopiston tutkijana, Lahden ammattikorkeakoulun markkinoinnin ja yrittäjyyden tuntiopettajana sekä metsäteollisuuden markkinoinnin tehtävissä. Lappalaisella on vahva biotalouden osaamisen tausta ja hän on toiminut vuosina 2012-2017 Suomen metsäkeskuksen johtokunnan jäsenenä.

–  Pidän erityisen tärkeänä panostusta yritysyhteistyöhön ja kansainvälisyyteen. Biotalousinstituutilla on jo olemassa vahva kansallinen ja kansainvälinen yritysyhteistyöverkosto, mikä on erinomainen lähtökohta henkilöstön jatkuvaan osaamisen kehittämiseen, toteaa Lappalainen.

–  Biotalousinstituutin entistä vahvempi asema kansainvälisesti tunnettuna ja arvostettuna monitieteellisenä, käytännönläheisenä ja elinkeinoelämää eteenpäin vievänä voimana ovat haasteita, joihin tartun mielelläni.

Johtajan tehtävää haki 19 henkilöä, joista seitsemän kutsuttiin haastatteluun. Valinnassa painotettiin vahvaa kykyä ja näkemystä johtaa asiantuntijaorganisaatiota nopeasti muuttuvassa digitaalisessa toimintaympäristössä sekä varmistaa henkilöstön osaamisen kehittyminen.

Minna Lappalainen aloitti tehtävässä 1.11.2017.

Biotalousinstituutti on osa Tarvaalan kehittyvää Biotalouskampusta ja siellä toimii mm. maan johtava kattilatestauslaboratorio.

Lisätietoja:
Pasi Raiskinmäki, johtaja,  050 309 5359, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, teknologiayksikkö
Minna Lappalainen, johtaja, 040 630 0384, etunimi.sukunimi@jamk.fi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti


Tarvaalan 150 juhlavuoden joulutapahtuma 14.12.

Tarvaala 150 juhlavuosi huipentuu 14.12.2017 klo 10-20 Biotalouskampuksella pidettävään joulutapahtumaan.

Tapahtuman ajan Tarvaalan Biotalouskampuksella on avoimet ovet. Ohjelmassa on mm. joulutori, tinkimaidon myyntiä navetalta, kynttiläpolku sekä perinteinen eläinten joulurauhanjulistus. Saarijärven kaupungin joulutervehdyksen tuo kaupunginjohtaja Timo Rusanen.

ForesTorissa on esillä vuoden luontokuvaaja Juha Paanasen huikeista luntoaiheisista kuvista koottu valokuvanäyttely.

Biotalousinstituutissa pidetään pirparikoristelun työpaja, joulupukki ja Lucia -neidot  vierailevat Tiedontorilla. Infopisteillä on esillä JAMKin hanketoiminta sekä biotalous. Voit tutustua myös uuteen hyönteisten kasvatukseen liittyvään hankkeeseen! 

Tarkempi ohjelma on tulossa lähempänä ajankohtaa.

Tervetuloa tunnelmoimaan!


Tarvaalan Maamieskoulun vihkiminen 1867

Kirje Saarijärveltä 2. joulukuuta: Tarvaalan Maamieskoulun vihkiminen

Viimeisenä päivänä marraskuuta 1867 pidettiin Tarvaalan maatalouskoulussa – yleisemmin Opistoksi kutsuttu – yksinkertainen juhlallisuus koulun käyttöön vihkimiseksi. Paikalle olivat kokoontuneet pitäjän herrat ja muutamia rouvashenkilöitä, sekä rahvasta ympärysseuduilta. Lisäksi tilavan salin seiniä koristi sivustaseuraava ihmisjoukko, kuten tällaisissa tilaisuuksissa yleensäkin. Aivan erikoista oli, että paikalle oli ilmaantunut vain muutamia maanviljelijöitä, vaikka tällaisen tilaisuuden luulisi heitä erityisesti kiinnostavan. Asiasta vielä huomionarvoisemman teki se, että uteliaisuus juurikin on erityinen luonteenpiirre näiden alueiden rahvaan keskuudessa. Voi toki olla, että kirkolla samanaikaisesti järjestetty kuntakokous riitti tällä kertaa tyydyttämään tämän tarpeen.

Juhlan avasi rovasti C.C. Stenius rukouksella sekä lyhyellä puheella, jossa rahvaalle osoitettiin kyseisenkaltaisen laitoksen merkitys erityisesti sille paikkakunnalle, jolta opiskelijoiden rivit pääsääntöisesti tullaan rekrytoimaan – anteeksi ruma sana[US1] ! Tämän jälkeen koulun johtaja, herra O.W. Wadenstjerna, piti esitelmän, joka käsitteli sitä matalaa näkemystä, joka maataloudesta maassamme yleisesti vallitsee, sekä tarvittavista parannuskeinoista. Kouluun palkattu opettaja, herra H. Ruth, esiintyi tämän jälkeen, ja puhui mekaniikan ja kemian merkityksestä maanviljelykselle. Viimeisenä puhujakorokkeelle astui maanviljelijä Matti Taipale, joka rahvaan puolesta vastasi edellä mainittuihin puheisiin, ilmaisten tyytyväisyytensä kyseisenkaltaisen koulun perustamiseen tällaiselle monin tavoin huomiotta jätetylle maaseutupaikkakunnalle.

Myöhemmin päivän mittaan pidettiin monia puheita ja kohotettiin monia maljoja niin koulun kuin sen johtajien menestykselle ja viihtymiselle jne. jne. Erityistä vastakaikua herätti malja Vaasan rouvashenkilöille heidän sankarillisesta päätöksestään ostaa kahden vuoden ajan pelkästään kotimaisia vaatetuotteita, mitä suositeltiin sitten myös rouville kaikissa maankolkissa. Jokainen läsnäolijoista tulee epäilemättä pitkään muistamaan tämän näille seuduille niin merkityksellisen päivän.

Käytämme tässä hyväksemme tilaisuuden korjata edellisen luvun (painoksen?) virheellisen tiedon liittyen koulun oppilasmäärään. Tässä maatalouskoulussa tulee nimittäin vastedes säännöllisesti opiskelemaan kaikkiaan 20 oppilasta, 16 miespuolista ja 4 naispuolista, mutta ensimmäisen vuoden ajan opetuksesta tulee nauttimaan vain 10-12 miespuolista ja 2-4 naispuolista oppilasta.

Katso kuva alkuperäisestä artikkelista

Tervetuloa Tarvaala 150 vuotta pääjuhlaan la 9.9. klo 13 Biotalouskampukselle! Juhlapaikkana on ForesTori -rakennus, osoitteessa Tuumalantie 17 b, 43130 Tarvaala, Saarijärvi.


Tarvaalan kampuksen 150-vuotista historiaa juhlitaan 8.-9.9.

Tarvaalassa juhlitaan luonnonvara-alan opetuksen 150-vuotista historiaa ja valoisaa tulevaisuutta 8.-9.9.2017.

Päivien aikana järjestetään Biotalouskampuksen alueella monenlaista toimintaa.

Pe 8.9. klo 10 – 18 Avoimissa ovissa voit tutustua mm. työnäytöksiin (perinne- ja työkonenäytökset), maaseutukulttuuriin, kotieläinpihaan, osallistua työpajoihin ja opastettuun kosteikkokierroksiin, maa- ja metsätalouden koneisiin ja laitteisiin, yhteistyökumppaneihimme. Kampukselta löytyy myös ruokailu- ja kahvittelupisteet.

Perjantaina esittäytyy myös 110 -vuotias Suomenhevonen.

La 9.9. klo 9 – 16 Avoimien ovien lisäksi esittäytyvät koirat ja agility. Ohjelmaa on lisäksi tarjolla seuraavasti:

Klo 9 – 15 Seudullista satoa lähiruokatori:
• paikallisia tuotteita myynnissä

Extrat:
• Kokkikisa, jossa mittaa toisistaan
ottavat tunnetut paikalliset asukkaat!
• Toveritupa: Entisten ja nykyisten opiskeli-
joiden ja henkilökunnan kohtaamispaikka
• Yhteistyökumppaneiden päivä

Klo 13 .00 Pääjuhla Forestorissa, avoin kaikille

Klo 14.30 Juhlakahvit, avoin kaikille

Tervetuloa mukaan tapahtumiin!

Katso tarkempi ohjelma ja ilmoittaudu pääjuhlaan 27.8. mennessä

Osoite: Tuumalantie 17 ja Uuraistentie 240, 43130 Tarvaala, Saarijärvi