Iso kiitos kaikille Biotalouskampuspäivään osallistuneille! Väkeä oli paljon liikkeellä ja hyväntuulinen tunnelma välittyi vierailijoiden iloisista ilmeistä. Päivän aika mm. maisteltiin 200 annosta sirkkoja, myytiin 80 kg lohta, saatiin käpylehmien laidun täyteen, jonotettiin testaamaan simulaattoreita ja VR -laseja, ihasteltiin niin eläimiä kuin maatalous- ja metsäkoneita, tutustuttiin hiiliviisaisiin kyliin, ihmeteltiin hankkeissa tehtävää työtä ja tunnistettiin sieniä. Hieno päivä – tervetuloa Biotalouskampuksella uudestaan!

Biotaloudessa on tulevaisuus!

Jo perinteeksi muodostuneissa avoimissa ovissa yleisöllä on mahdollisuus tulla tutustumaan Biotalouskampuksen toimintaan koko perheen voimin klo 10 – 16 välillä. Ohjelmaa, koettavaa ja nähtävää on päivän aikana tarjolla runsain mitoin!

11.9.-17.9. viikon ajan järjestämme biotalouden tulevaisuuteen liittyviä seminaareja ja ohjelmaa mm. hyönteiskasvatukseen, luomutuotantoon ja biokaasuun liittyen. Tarkemman ohjelman löydät tältä sivulta.

Viime vuonna tapahtumassa vieraili yli 3 000 kävijää – Tervetuloa mukaan Biotalouskampuksen tunnelmaan!

Biotalouden teemaviikko huipentuu 15.9. klo 10 - 16 järjestettäviin avoimiin oviin sekä ministerivierailuun 17.9.!

Avoimet ovet

Kotiin viemisiä, työnäytöksiä, kotieläinpiha, hyönteiskasvatusta, uutta teknologiaa…

Syystori

Osta kotiin viemisiä keskisuomalaisilta yrittäjiltä ja suoramyyntitiloilta!

Yritystori

Yritykset ja organisaatiot esittelevät toimintaansa omilla esittelypisteillä.

11. – 17.9. viikon ohjelma

Viikon ajan järjestämme biotalouden tulevaisuuteen liittyviä seminaareja ja ohjelmaa. Vapaapääsy kaikille kiinnostuneille!

Avoimissa ovissa työnäytöksiä, kotieläinpiha, hyönteiskasvatusta, uutta teknologiaa…

Kotieläinpihalla voit ihastella mm. lampaita, kaneja, lehmiä ja kanoja.

Pääset tutustumaan metsien monimuotoisiin mahdollisuuksiin: käytännön tietoa, työnäytöksiä, puulajien tunnistusta, virkistyskäyttö jne.

Millainen on biotalouden tulevaisuus?

Esillä ja yleisön testattavana ovat mm:

Metsäpeliluola

Metsäpeliluola innostaa tutustumaan biotalouden tarjoamiin mahdollisuuksiin pelaamalla. Voit muun muassa istua metsäkoneen kyytiin virtuaalilaseilla, testata tietosi jokamiehen oikeuksista ja kokeilla metsäistä Taikalattiaa. Tee myös Made in Metsä -työpaja ja opi biotalouden huikeimmista tuotteista arvioimalla innovaatioita kestävän kehityksen kannalta. Metsäpeliluolaa vetää Metsähallituksen Tiedekeskus Pilke.

Deittikävely.

Tule tapaamaan muita seuraa kaipaavia henkilöitä pirteälle deittikävelylle. Luontokävely lähtee klo 12 ja klo 14 Yksissä -hankkeen pisteeltä navetan kulmalta. Luontopolku on n. 2 km pituinen.

Kävelyn järjestää Yksissä -hanke: Tietoa ja taitoa ihmissuhteisiin, kohtaamisia maaseudun asukkaiden parhaaksi

Muuta

 • Kiinnostaako luonnovara-alan koulutus? Tietoa tarjolla eri vaihtoehdoista.
 • Tutustu Keski-Suomen kyliin.
 • Puoti Kultaviljan avajaiset: POKEn päärakennuksessa
 • Poken ympäristöala järjestää vesinäytteiden testausta Viispiippusen alakerran laboratoriossa
  • Hinnat: pikatesti 10 €/kpl ja laajempi tutkimus 30 €/kpl
 • Koirien Match Show pieneläintalon edessä klo 10 (ilmoittautuminen)
 • Hyväntekeväisyyskeräys lemmikkihotelli Tassunpaikkaan (tarvikkeet, ruuat)

  • Poken eläintenhoitajaopiskelijat haluvat auttaa kodittomia löytöeläimiä toimittamalla keräyksen tuoton Lemmikkihotelli Tassunpaikkaan. Tilaisuuden järjestää Poken eläintenhoitajaopiskelijat.
 • Esillä langanvärjäystä ja Green Care toimintaa
 • Alueelta löydät myös kahvioita ja pientä purtavaa – varaa siis kolikoita taskunpohjalle.

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta esittäytyy

Biotalouskampuksella tehdään monenlaista tutkimus- ja kehitystoimintaa erilaisissa biotalouden projekteissa. Tutustu hankkeiden aikaansaannoksiin, tutkimustuloksiin, demoihin ja näytöksiin avoimien ovien aikana.

 • Miten sirkkoja kasvatetaan ravinnoksi?
 • Miltä näyttää sotilaskärpäsen kasvattamo?
 • Miten biokaasua tehdään?
 • Kuinka kuumaksi lämpötila nousee kattilantestauksessa?
 • Miten puuta tulisi polttaa, jotta päästöjä syntyisi mahdollisimman vähän?
 • Mitä ovat biopolymeerit?

Esillä ovat JAMKin ja POKEn projekteista mm:

 • BIND -hankkeessa kokeillaan innovaatioiden edistämistoiminnan yhteistyötä oppilaitoksen ja kahden kehittämisyhtiön välillä innovaatiotoiminnan aktivoimiseksi ja varhaisessa kehitysvaiheessa olevien liikeideoiden edistämiseksi.
 • BioKas – Kierrätyspohjaiset kasvualustaratkaisut -hankkeen tavoitteena on kehittää uudenlainen, kierrätysmateriaaleista ja teollisuuden sivuvirroista valmistettu biologisesti hajoava kasvualusta kaupunkiviljelyyn.
 • BioP – Biopolymeerit maatalousvesien käsittelyssä -hankkeen rahoitus tulee vesienhoidon ja ravinteidenkierrätyksen kärkihankeohjelmasta, ja sen rahoittaa ympäristöministeriö.
 • Biopooli -hankkeen tavoitteena on demonstroida toimintamalli, jolla saadaan kotimaisesta metsäbiomassasta aidosti hinnaltaan kilpailukykyinen polttoaine.
 • Biotar kokonaistavoitteena on saada kytkettyä POKEn ja JAMKin biomassojen korjuu-, kunnossapito- ja logistiikkaosaaminen osaamisalustaan ja luoda sille toimintamalli
 • BiKa biokaasuliiketoimintaa ja -verkostoja Keski-Suomeen
 • Hukat hyötykäyttöön – resurssien käytön tehostaminen keskisuomalaisissa yrityksssä
 • RDI2CluB kansainvälinen hanke, jossa pyritään auttamaan Itämeren ympäristön maaseutualueita saavuttamaan heidän täysi potentiaalinsa biotaloudessa
 • Jätevesineuvonta – jätevesineuvoja antaa vinkkejä jätevesiremontin eteenpäin viemiseen!
 • Menestyvä keskisuomalainen nautakarjatila (MEKA) -hankkeen tehtävänä on tarjota alkutuotantoon ja yrittäjien hyvinvointiin liittyvää koulutusta keskisuomalaisille maatalousyrittäjille
 • Sykettä Keski-Suomen metsiin -hankkeen tavoitteena on saada puu liikkeelle Keski-Suomen metsistä
 • Bloom -projektin tavoitteena on lisätä tavallisten eurooppalaisten ymmärrystä biotaloudesta sekä kertoa konkreettisia asioita uusista biotuotteista
 • VinsectS – Hyönteistalous osana Viitasaari-Saarijärvi seutukunnan kiertotaloutta
 • Luova kiertotalous Opiskelijoiden bio- ja kiertotalousosaaminen, innovointi- ja tuotekehitystaidot, sekä työpajat ja tuotekehitysprojektit
 • Bio- ja kiertotalousyritykset kasvuun -hankkeen tarkoitus on edistää erityisesti pk-yritysten teemallisten ja/tai alueellisten yritysverkostojen muodostumista, vahvistaa olemassa olevien bio- ja kiertotalousyritysryhmien kilpailukykyä ja rohkaista niitä uusien ja nykyisten tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen
 • Luomuliiketoiminnan kehittäminen Keski-Suomessa -hankkeen tarkoituksena on koulutuksen avulla konkreettisesti ja käytännönläheisesti kehittää ja edistää keskisuomalaisten luomutoimijoiden ja luomutoimijoiksi haluavien liiketoimintaa ja yhteistyötä pellolta pöytään
 • Rakennetaan puusta -hanke toimii tiedonvälittäjänä ja aktivoi puunkäyttöä.
 • Lähienergialla omavaraisuuteen -hankkeen tavoitteena on maakunnan energiahuoltovarmuuden turvaaminen ja energiaomavaraisuuden parantaminen hyödyntäen paikallisia energialähteitä.
 • Yksissä -hanke: Tietoa ja taitoa ihmissuhteisiin, kohtaamisia maaseudun asukkaiden parhaaksi -hanke tarjoaa tietoa pari- ja ihmissuhteista humoristisessa paketissa.

 

Yritystori: palveluja metsänomistajille, koneita ja laitteita, haketusta…

Yritykset ja organisaatiot ovat näyttävästi esittelemässä toimintaansa omilla esittelypisteillä. Mukaan ovat jo ilmoittautuneet:

Metsä Group: Puukauppa ja metsänhoitopalvelut metsänomistajille

Ariterm Oy:n tuotantolaitos Saarijärvellä tarjoaa kestäviä lämmitysratkaisuja Pohjolan sääolosuhteisiin – olipa kyse kotisi lämmittämisestä tai kokonaisen lämpölaitoksen toimittamisesta. Yrityksen päätuotteita ovat lämmön ja lämpimän käyttöveden tuottamiseen tarkoitetut keskuslämmityskattilat, biopolttolaitteet sekä kokonaisjärjestelmät. Mallistosta löytyy nykyaikaisia lämmitysratkaisuja omakotitaloihin, maatiloille sekä suurempiin asuin- ja teollisuuskiinteistöihin.

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy: Digitaaliset metsänarviointimenetelmät puuhuollon tehostajina (DigiInventory)

Benet Solutions Oy/Keski-Suomen energiatoimisto: Energianeuvontaa kuluttajille ja maatiloille

ProAgria Keski-Suomi on jäsentensä omistama asiantuntijaorganisaatio, jonka tehtävänä on maaseudun hyvinvoinnin edistäminen. ProAgria tarjoaa asiantuntijoiden erityisosaamista maaseudun eri toimialoilta. Palveluvalikoimaan kuuluvat mm. maito-, lihanauta- ja lammastilojen palvelut, kasvintuotantotilan palvelut, rakennussuunnittelu, maatilojen sukupolvenvaihdos- , investointi- ja yrityspalvelut sekä tilipalvelut. Maa- ja kotitalousnaiset toimivat osana ProAgria Keski-Suomea.

IKH/Konehuolto Hannu Hoppula (mönkijät ja metsälaitteet) Jälleenmyymme Polariksen mönkijät, moottorikelkat sekä puutarhakoneet työhön ja vapaa-aikaan.  Myymme myös Hondan varaosia. Meiltä saat myös asiantuntevat pienkonehuollot ja -korjaukset, hydrauliikkapalvelut sekä varaosat edustamiimme merkkeihin.

K-Rauta (metsä ja maatalouskoneet)

Lantmännen Agro

Lem-Kem mm. kattavat valaistusratkaisut, kiinteistönhoitotuotteet ja aurinkopaneelit

Traktoripalvelu Moisio Yrityksen palveluita ovat: Haketus, turveurakointi, lokahuolto, vaihtolavapalvelu, pihojen ja teiden talvi- ja kesäkunnossapito, kaivinkonetyöt, erilaiset traktori- ja kuorma-autotyöt. kts. myös YouTube-kanava ja Facebook

Epira Oy on eläinkuivikkeisiin erikoistunut suomalainen perheyritys. Epiran täysin kotimaiset RUTI-tuotteet valmistetaan Karstulassa puunjalostusteollisuuden puhtaista sivutuotteista.

Diastek Suomessa kehitettyjä ja valmistettuja tuotteita metsä- ja kotitaloustöihin sekä vapaa-aikaan.

Eläinpalvelu Aesa Bra: terveyttä ja hyvää oloa edistäviä tuotteita ja palveluita niin eläimille kuin ihmisille.

SSYP Kehitys Oy on saarijärveläisten yrittäjien kumppani. Autamme aloittavia yrittäjiä, tuemme yritysten kehitystä ja tiedotamme saarijärveläisestä osaamisesta. Toimimme eri tahojen välimaastossa verkostojen luojana ja kumppanuuksien solmijana, ja meille onkin tärkeää synnyttää Saarijärvestä mielikuva vireänä, innovatiivisena ja yrittäjämyönteisenä kaupunkina.

Maaseudun sivistysliitto (MSL) toimii yhdessä sidosryhmiensä ja kumppaneidensa kanssa seuraavien teemojen parissa: Järjestökoulutus, kuntayhteistyö ja osallisuus, elinvoimainen maaseutuyrittäjyys, hiiliviisaus ja kestävä kehitys, osallistava ympäristötaide sekä ITE-taide. MSL osallistuu tapahtumaan 5E kylät – vähähiiliset yhteisöt Keski-Suomi -hankkeen tiimoilta.

Puuhapuisto Veijari on yhdistelmä puuhaa, eläimiä ja luontoa, meillä saat kesäpäivän kulumaan rattoisasti leppoisassa ympäristössä. Tule Biotalouskampuspäivään katsomaan meidän miniheppoja!

Osuuskunta Värkkäys Osuuskunnan tarkoituksena on työllistää jäseniään sekä tukea alueen ihmisten työllistymistä sekä yritysten ja työnantajien työvoiman saatavuutta.

Keski-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset Valtakunnallinen ruuan, maaseutumaiseman sekä yrityspalveluiden asiantuntijajärjestö sekä maaseutuhenkisten ihmisten suuri ja aktiivinen verkosto.

Mini Forest maapora ja taimitarrain

Biolan Biolan Ekoasuminen Oy on Biolan Oy:n tytäryhtiö, joka keskittyy ekologisen asumisen ratkaisujen kehittämiseen, markkinointiin ja myyntiin Suomessa.

Syystori

Nauti paikanpäällä tai osta kotiin viemisiä keskisuomalaisilta yrittäjiltä ja suoramyyntitiloilta.

Mukaan ovat ilmoittautuneet:

 

Seminaarit 11.-17.9.

Biotaloudessa on tulevaisuus! -viikolla järjestetään maksuttomia yleisöseminaareja Biotalouskampuksen tiloissa. Aiheet liittyvät biotalouteen ja kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan tilaisuuksiin.

Ohjelma

Tiistai 11.9.

Keskiviikko 12.9.

 • Puurakentaminen maaseudulla, 16.30-17.45, Biotalousinstituutti, Tiedontori
 • Aurinkoenergia -luento, Timo Jodat, klo 18-21, Biotalousinstituutti, Tiedontori

Torstai 13.9.

 • Hyönteistalous, luento ja keskustelutilaisuus, tutustuminen kasvatuskonttiin, VinsectS -hanke klo 12 – 16, Biotalousinstituutti, L117
 • Webinaari/Luento: Kompostoinnin hyödyt ja menetelmät viljelyssä, Erkki Vihonen klo 18 – 19, Biotalousinstituutti, L117

Perjantai 14.9.

 • Puoti Kultaviljan avajaiset: POKEn päärakennus
 • Koululaispäivä: koululaiset kiertävät alueella esitteypisteillä klo 9 – 14

Lauantai 15.9.

 • BioKas -hankkeen esittely klo 9.30-10, JAMK Biotalousinstituutti L118
 • Kiertotaloudesta luovaa liiketoimintaa –seminaarissa kiertotalouden ja tuotteistamisen asiantuntijat kertovat alan mahdollisuuksista, markkinoinnista ja yritysyhteistyöstä. Mukana mm. Zero waste –elämäntavasta blogia pitävä Roosa Blom sekä kuituhamppuyritys HempRefine. Tule kuulolle Tarvaalan Biotalouskampukselle la 15.9. klo 10-12. Tilaisuuden järjestävät Luova kiertotalous (ESR) ja BLOOM (H2020) –hankkeet. JAMK Biotalousinstituutti, L118. Tutustu ohjelmaan (pdf)
 • BioP-Biopolymeerit maatalousvesien käsittelyssä -tietoisku klo 12.30-13, JAMK Biotalousinstituutti, L118. Tietoiskun jälkeen mahdollisuus kosteikkokierrokeen.
 • Luonnonkasveista liiketoimintaa -tietoisku, Visa Törmälä, yrittäjä klo 12-12.30, JAMK Biotalousinstituutti
 • Biopooli -osaprojektien tulokset klo 13 – 14, JAMK Biotalousinstituutti, L118

Maanantai 17.9.

Tilaisuudet pidetään Biotalouskampuksella osoitteessa Tuumalantie 17, 43130 Tarvaala. Paikkatiedot on päivitetty semiaarien kohdalle.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulu (JAMK), Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto (POKE), Suomen Metsäkeskus ja seuraavat hankkeet:

 • Sykettä Keski-Suomen metsiin
 • Rakennetaan puusta
 • Lähienergialla omavaraisuuteen

Hankkeita rahoittavat Euroopan maaseudun kehittämisrahasto sekä Keski-Suomen ELY -keskus.

  ELY-keskus_netti