Kanervan kukat ja kuusenkerkät, mustikanlehdet ja maitohorsmat. Nämä ovat arkisia asioita ja tuttuja kesäisiä tuoksuja lähes kaikille suomalaisille. Mutta mistä luonnontuotteita hyödyntävä yrittäjä saa kaksikymmentä kiloa kuusenkerkkiä tammikuussa?
Suomalaisten luonnontuotteiden kysyntä ja arvostus sekä kotimaassa että maailmalla ovat kovassa kasvussa. Huoli laadukkaan raaka-aineen saatavuudesta on koko luonnontuotealan yhteinen. Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutti on alan yrittäjien aloitteesta lähtenyt etsimään haasteeseen uusia ratkaisuja kaikille avoimen ideakilpailun muodossa.
”Eräs yrittäjä tiivisti ongelman mielestäni hyvin todeten, että puuta korjataan Suomessa maailman kehittyneimmillä menetelmillä, mutta luonnontuotteiden keruussa ja jalostuksessa käytössä ovat vielä kivikautiset konstit”, kuvailee ideakilpailua koordinoiva asiantuntija Markku Paananen Biotalousinstituutista.
Kilpailussa haetaan ideoita, joiden toivotaan parantavan luonnontuotteiden keruun kustannustehokkuutta, mahdollistavan entistä suurempien raaka-ainemäärien liikkeelle saannin sekä mahdollistavan kestävän ja kannattavan liiketoiminnan.
”Alan nosteen huomioiden on yllättävää, kuinka harva on meillä ymmärtänyt luonnontuotealan todellisen potentiaalin”, toteaa Helsingissä toimivan NORD-T yrityksen viennistä ja markkinoinnista vastaava Nina Rantala.
Puhtaus ja pohjoisuus vientivaltteina
Vuodesta 2014 toiminut NORD-T valmistaa laadukasta teetä kotimaisille ja ulkomaisille kuluttajille. Raaka-aineinaan yritys hyödyntää monipuolisesti suomalaisia luonnonantimia kuten marjoja, kanervan kukkia, nokkosta tai kuusenkerkkiä.
Pohjoisuus ja suomalaisuus ovat Rantalan mukaan jo itsessään vahvoja brändejä ja myyntivaltteja maailmalla.
”Kun tähän yhdistetään aidosti puhtaassa luonnossa kasvaneet luonnonantimet, on tuotteita helppo markkinoida. Suomalaisissa raaka-aineissa piilee todella vahva vientipotentiaali, joka odottaa hyödyntämistä. Tässä Suomella on mahdollisuus olla edelläkävijä.”
Hieman yllättäenkin NORD-T:n ja koko alan haasteeksi on noussut raaka-aineiden saatavuus. Luonnontuotteiden kerääjiä Suomesta löytyy, mutta ongelmana on ammattimaisen keruun ja jatkokäsittelyn puuttuminen.
”Yksittäisellä poimijalla ei yleensä ole mahdollisuuksia käsitellä tuotteita elintarvikekäyttöön sopiviksi. Meilläkin monet tuotteet ovat saatavilla vain rajoitetun ajan, koska raaka-ainetta ei ole saatavissa ympärivuotisesti.”
Rantala muistuttaa, että maanomistajalle luonnontuotteet ovat keino saada tuottoa metsästä joka vuosi.
”Esimerkiksi kuusenkerkkiä, kanervan kukintoja tai nokkosenlehtiä on mahdollista kerätä joka kesä. Pienemmillekin erille on kysyntää, kun myyntikanavia saadaan kehitettyä.”
Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalousinstituutin ja NORD-T:n lisäksi ideakilpailun järjestävät Arktiset Aromit ry, Suomen metsäkeskus, Pro Pakuri Finland ry, Frantsila, Karelia Arctic Oy, Yrttipaja, Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry sekä Saarijärven kaupunki. Kilpailun tuomaristo valitsee 1 – 3 palkittavaa ideaa ja palkintojen yhteissumma on 3 000 euroa.
Lisätietoja kilpailusta:
Markku Paananen, asiantuntija, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti, 0400-121 989, markku.paananen(at)jamk.fi.
Minna Lappalainen, johtaja, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti, 040 6300 384, minna.lappalainen(at)jamk.fi.
Takaisin ajankohtaisiin