Hyppää sisältöön

17.5.2024 | Eija Iso-Ahola

Mentoroinnista lisäpotkua työhön!

Teemu Turunen

 

Mentoritarina: Elomatic mukana Virossa, Fibenol Hackathonissa

BioBoosters by Jamk yrityskiihdyttämön innovaatiokilpailujen eli hackathonien tarkoituksena on etsiä yritysten toimeksiannosta ratkaisuja vastuullisuuteen liittyviin haasteisiin. Hackathonit mahdollistavat alustan uuden liiketoiminnan syntymiselle sekä bio- ja kiertotalouden edistämiselle yrityksissä. Hackathoniin hakevien ratkaisijatiimien lisäksi tärkeä osa hackathonia ovat mentorit. Mentori toimii asiantuntijana ja sparraajana tukien hackathoniin osallistuvia ratkaisijatiimejä. Usein mentoreita etsittäessä nousee erilaisia epäilyksiä ja kysymyksiä: ” Voisiko minusta muka olla mentoriksi? Enhän minä nyt niin kyseisen asian ammattilainen ole!”

Huoli on kuitenkin turha! Hackathonien ratkaisuehdotukset saattavat olla hyvin eri vaiheissa olevia, jolloin osaamista tarvitaan perusliiketoiminnan ja tuotekehityksen monelta eri näkökulmalta, ei pelkästään hackathonin ydinaiheesta. Ratkaisijatiimit ovat arvostaneet erityisesti mahdollisuutta hyödyntää poikkiammatillista osaamista. Se on tuonut ideoita ja huomioita eri näkökulmilta, jolloin idean kehittämistä on osannut arvioida uudella tavalla.

Mentorointi tehdään yleensä pareittain, jolloin ammatillista oppimista tapahtuu myös parin avulla ja yhteistyössä. Mentoroinnin tukena on valmis ideoiden arviointiasteikko ja ratkaisijatiimeille esitettäviä kysymyksiä voi pohtia niiden avulla. Ennen varsinaista tapahtumaa pidetään mentori-info -webinaari, jossa käydään läpi tarkemmin mentoroinnin kulkua, hackathonin haastetta, sekä erilaisia käytännön asioita esimerkiksi päiväohjelmaa ja tietenkin vinkkejä matkajärjestelyistä. Tärkeää on, että mahdollistetaan tutustuminen muihin mentoreihin jo ennen varsinaista hackathonia.

Millaista on toimia mentorina?

Mentorina voit toteuttaa omia arvojasi ja pääset tehokkaasti osaksi yritysten vihreää siirtymää. Hackathoneissa vaikutetaan vastuullisen liiketoiminnan kehittämiseen, kuten sivuvirtojen hyödyntämiseen ja tehostamiseen. Hackathonpäivät ovat tiiviitä ja intensiivisiä kokemuksia, joissa oppii paljon niin itsestään kuin toimialasta. Työkulttuuri on koronavuosien jälkeen vienyt ihmiset etäpalavereiden pariin, joten hackathon on toimintamalliltaan hyvin toisenlainen. Päivien aikana on niin sanotusti pakko keskittyä vain tapahtumaan ja muihin ihmisiin. Yritysten ja mentoreiden kohtaaminen mahdollistaa helpommin syvemmän yhteistyön tärkeän asian äärellä.

Huhtikuun lopussa 2024 järjestettiin Tartossa, Virossa Fibenol Hackathon, johon mentorina osallistui Jyväskylästä teknologia-alan konsulttiyhtiöstä Elomaticilta liiketoiminnan kehitysjohtaja Teemu Turunen. Hackathonissa etsittiin puupohjaisille sokereille hyötykäyttöä ja virolaiselle bioteknologiayritykselle Fibenolille uusia yhteistyökumppaneita. Kansainvälinen hackathon houkutteli ratkaisijatiimejä yhteensä kuusi kappaletta, neljästä eri maasta. Voittajaksi kruunattiin belgialainen NovelYeast, joka hyödyntää teknologiallaan C5 puusokerin sivuvirtaa. Mentoreina oli jälleen laaja-alaista osaamista eri tutkimuslaitoksista ja yrityksistä.

”Oli tosi hauska olla Tartossa mukana ja nähdä miten innolla tiimit lähtivät hakemaan ratkaisuja. Järjestelyt olivat hyvät, lähtien Kick off -tapahtumasta, ja oli helppoa vain keskittyä tukemaan tiimien ratkaisuja. Opin tosi paljon myös itse ja sain nopeasti uusia kontakteja. On ollut todella antoisaa keskustella huippuammattilaisten kanssa! Voin kovasti suositella mentorointia kokemuksena ja mahdollisuutena päästä vaikuttamaan vihreään siirtymään sekä biotalouteen”, Teemu kertoo.

Haluatko mukaan mentoriksi? Lue lisää täältä: https://www.jamk.fi/fi/jamk/vahvuudet/biotalous/bioboosters
Tervetuloa LinkedIn-ryhmään! https://www.linkedin.com/groups/9234654/

Kirjoittaja: Projektiasiantuntija Eija Iso-Ahola, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti
Kuva: Anni Kuitula, Elomatic

Oranssi vaakaviiva

18.4.2024 | Hanna Kaihlajärvi

Nuoret maatilayrittäjät syttyvät koulutuksista

Osaaava farmari

 

Koulutus on parhaimmillaan merkityksellinen ja omaan yritystoimintaan soveltuva oppimiskokemus maatalousyrittäjän omalle elämälle. Tosielämän esimerkit auttavat usein tunnistamaan opittavan aiheen soveltuvuuden oman yrityksen arkeen. Vuorovaikutus ja sosiaaliset yhteydet ovat tärkeä osa positiivista oppimisilmapiiriä. Motivaatio on oppimisen edellytys ja meille koulutuksenjärjestäjille on tuttu ilmiö, että koulutuksiin ja tapahtumiin saapuvat ne, joita aihe erityisesti kiinnostaa ja motivoi. Osaava farmari -hanke oli kuuden agrologeja kouluttavan ammattikorkeakoulun yhteinen yrittäjyysosaamiseen keskittyvä koulutushanke, jossa talous- ja johtamiskoulutusta pyrittiin järjestämään ennen kaikkea heille, jotka eivät yleensä osallistu niihin.

Millaisia ajatuksia nuorilla maatilayrittäjillä on kouluttautumisesta? Miten koulutuksia pitäisi markkinoida, millaiset koulutusmenetelmät ovat parhaita ja millaisia koulutuksia nuoret maatilayrittäjät kaipaavat juuri nyt? Näiden kysymysten äärellä Jamk Biotalousinstituutin hankeasiantuntijat kontaktoivat puhelimitse parikymmentä alle 40-vuotiasta maatilayrittäjää.

Koulutuksista ja kohtaamisista tietoa ja innostusta

Moni puheluun vastannut kertoi, että koulutuksiin on tarjontaa yllin kyllin, joten ei tahdo erottaa mikä olisi tarpeellista juuri nyt. Tekstiviestein, sähköpostitse, somessa ja lehdistössä olevista koulutustarjonnasta tekstiviestit tuntuivat parhailta. Henkilökohtainen kouluttajan kontaktointi on mieluinen yllätys ja kun koulutuksesta osataan kertoa hyvin, yrittäjä oivaltaa koulutuksen tarpeellisuuden itselleen.

Paikan päällä toteutettavia koulutuksia toivoi vastaajista puolet, koska on mukava tavata samanhenkisiä yrittäjiä, kun pääasiallisesti aika kuluu tilalla, eläinten hoidossa, peltotöissä tai metsässä. Kommenttina oli mm. että ”näkee ihmisiä” ja ”tulee käytyä ihmisten ilmoilla”. Opintomatkoja ja tilavierailuja moni kaipasi, koska tilasokeus alkaa vaivaamaan ja toisten tiloille ei ole helppo mennä, jos ei ole etukäteen asiasta sovittu. Varsinkin erilaiset esimerkit tuotantosuunnan vaihtamisen tueksi kiinnostaisivat. Messut ja konenäyttelyt ovat kontaktoitujen mielestä hyvä tapa päivittää omaa osaamista, nähdä alan uutuus tuotteita ja koneita sekä samalla verkostoitua. Matkat lisäävät usein omaa innostusta alaan ja voi myös kokea rentoa yhdessäoloa samanhenkisten yrittäjien kanssa.

Moni haastatteluun vastannut yrittäjä mietti tuotantosuunnan vaihtamista. Vallankin kotieläintuotannosta luopuvia ja luopumista suunnittelevia kiinnostavat laskelmat, mitä jatkossa kannattaa viljellä. Erityisesti erikoiskasvien viljely kuten rypsi, rapsi, hamppu ja tattari kiinnostivat ja niiden viljelyn kannattavuus. Hiiliviljely oli monelle vielä varsin vieras termi ja sen avaamista myös toivottiin. Talousneuvontaa toivoi muutama ja erityisesti tilan omilla luvuilla tehtävä koulutus olisi tarpeeseen. Someen ja suoramyyntiin liittyvät koulutukset kiinnostivat myös, ja niiden toteutukseen pohdittiin eniten verkkokoulutusta. Vastauksina oli: ”jos aihe kiinnostaa, niin koulutukset ovat ok”, ”hyvä, että joku höynäyttää”, ”tarjontaa on yllin kyllin, hämärtyy mihin kannattaa lähteä” ja ”katson googlesta, jos en jotain tiedä”. Lopuksi monessa puhelussa yrittäjät sanoivat, että onpa hienoa, että heille soitetaan ja kysellään kuulumisia ja toiveita.

Yrittäjät kaipaavat asiapitoisia verkostoitumiskoulutuksia

Haastattelussa selvitettiin myös akuutteja koulutustarpeita. Monen mielessä oli ajatuksia tuotantosuunnan vaihtamisesta ja siihen liittyvistä muutoksista tilan toiminnassa. Yrittäjien toiveisiin vastattiin järjestämällä maaliskuussa 2024 Liikelataamolla Saarijärvellä verkostoitumisilta aiheella: ”Askarruttaako maatilasi tulevaisuus?”. Paikalle saapui järjestäjien lisäksi 22 nuorta ja energistä maatilayrittäjää.

Illan ohjelmassa oli kahden Jamkilta valmistuneen agrologin tarinat tämän hetken yritystoiminnasta. Maatilayrittäjä Sanna Löytöjärvi kertoi tuotannonsuunnan vaihtamisesta maidontuotannosta hiehojen kasvatukseen ja mansikanviljelyyn. Sanna kehotti kaikkia pohtimaan, mitä oikeasti haluaa omalta yritystoiminnaltaan ja mille asialle oma sydän sykkii. Oman kiinnostuksen ja innostuksen mukaan kannattaa kehittää omaa tilaansa, koska silloin työ tuntuu haasteellisinakin päivinä mielekkäältä. Maatilayrittäjä Paavo Leppämäki aloitti tilalla viisi vuotta sitten kotieläintuotannon uudestaan sukupolvenvaihdoksen jälkeen, eikä ole katunut päätöstään päivääkään. ”Eläinten kanssa touhuaminen on vaan niin koukuttavaa ja innostavaa”, tuumasi Paavo.

Tilaisuuden palaute oli positiivista. Osallistujien mielestä parasta oli verkostoitua saman ikäisten yrittäjien kanssa, yrittäjä puheenvuorot saivat kiitosta ja vapaamuotoinen keskustelu avasi uusia yhteistyökuvioita. Ja mikä parasta, osallistujien toiveena oli, että tällaisia asiapitoisia verkostoitumistilaisuuksia lisää 😊

Osaava farmari -hanke oli opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama kehittämishanke. Hankkeen toteuttajina olivat Hämeen, Jyväskylän, Lapin, Oulun, Savonian ja Seinäjoen ammattikorkeakoulut.

Lue lisää Osaava Farmari hankkeen tuloksista: Motivaatio ja voimaantuminen yrittäjyys- ja johtamisosaamisen kehittämisen kulmakivinä | Suomen Maataloustieteellisen Seuran Tiedote (journal.fi)

Kirjoittaja: Projektiasiantuntija Hanna Kaihlajärvi, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti

Oranssi vaakaviiva

9.4.2024 | Annimari Lehtomäki, Liinamaaria Hakola

BioBoosters-kiihdyttämöohjelmasta vauhtia biotalouden ja agroteknologian innovaatioille

Kuumailmapallo keltaisten kukkakenttien päällä sinistä taivasta vasten

 

Biotalouden yrityskiihdyttämö BioBoosters by Jamk on neljän toimintavuotensa aikana tarjonnut yritys- ja kysyntälähtöisiä innovaatiopalveluita niin kasvua hakeville startup-yrityksille, pk-yrityksille ja veturiyrityksille kuin bio-ja kiertotaloudesta kiinnostuneille kehittäjille ja hanketoimijoille. Yrityskiihdyttämön palveluista tuloksellisin on ollut kehittämämme bisneslähtöinen Hackathon eli innovaatiokilpailu, joka on tarjonnut yrityksille tehokkaan tavan löytää oman boksin ulkopuolisia ratkaisuja ja kumppaneita ajankohtaisiin liiketoiminnan kestävyyshaasteisiin. Olemme päässeet toteuttamaan bio- ja kiertotalousteemaisia BioBoosters Hackathoneja jo yli 20 yrityksen ja muun organisaation toimeksiannosta, ja niiden tuloksena jo yli 70 yritystä on käynnistänyt konkreettisen yhteistyön, 20 yritysten proof-of-concept tai muuta kehittämisprojektia on käynnissä, ja 7 uutta tuotetta tai palvelua on jo tuotu markkinoille. Hackathonien sekä kiihdyttämön järjestämien muiden innovaatiotapahtumien seurauksena olemme aktivoineet yhteensä jo parisataa biotalouden startup-yritystä ja muuta tiimiä kehittämistoimintaan.

”Yhteistyö BioBoostersin kanssa on kasvattanut merkittävästi meidän agritech-alan verkostoa, erityisesti kontakteja veturiyrityksiin ja alan substanssiosaajiin. BioBoostersin kautta tulevat kansainväliset kontaktit auttavat yrityksiä kartoittamaan mahdollisuuksia Suomen ulkopuolella, ja BioBoostersin tapahtumat tuovat yhteen relevanttia verkostoa, startuppeja, hyvin potantiaalisia tämän toimialan sijoittajia sekä muita yhteistyökumppaneita. Voin lämpimästi suositella agriteknologian startupeille yhteistyötä BioBoostersin kanssa!”
Aki Marttila, toimitusjohtaja, Anicare oy

Tänä keväänä pääsemme viemään kiihdyttämön toiminnan uudelle tasolle, kun käynnistämme yhteistyössä huippuyritysten Valtran, AGCO Powerin, Nesteen ja Innovestorin kanssa Suomessa ainutlaatuisen, kansainvälisille biotalouden ja agroteknologian kasvuhaluisille startup-yrityksille suunnatun kiihdyttämöohjelman. Kiihdyttämöohjelma yhdistää biotalouden ja agroteknologian startup- ja kasvuyritykset tehokkaasti loppukäyttäjien, sijoittajien ja veturiyritysten kanssa. BioBoosters kiihdyttämöohjelmassa yrityksille ja tiimeille on tarjolla valmennusta ja mentorointia liikeidean ja liiketoimintamallin hiomiseen sekä asiakasymmärryksen ja rahoitusvalmiuden kasvattamiseen. Lisäksi tärkeänä osana ohjelmaa on mahdollisuus uusien tuotteiden ja palveluiden testaukseen ja validointiin Biotalouskampuksen virtuaalisessa ja fyysisessä testausympäristössä sekä kumppanimaatiloilla.

”Me Valtralla tähtäämme agroteknologian huippupaikalle, sillä meidän pitää pystyä tarjoamaan uusia ratkaisuja asiakkaillemme nopeasti muuttuvassa maailmassa. Odotamme innolla kiihdyttämöohjelman kautta löytyviä innovaatioita, joilla voidaan parantaa maatalouden tuottavuutta, tehokkuutta ja kestävyyttä teknologian avulla”
Mikko Lehikoinen, toimitusjohtaja, Valtra

BioBoosters-kiihdyttämö tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön tuotekehitykseen, testaukseen, asiakasymmärryksen kasvattamiseen ja rahoituksen löytämiseen. Mukana yhteistyöverkostossa on veturiyrityksiä ja sijoittajia, jotka ovat valmiita tukemaan kiihdyttämössä edistettäviä innovaatioita.

Neste on kestävien biopolttoaineiden tuotannon globaali markkinajohtaja, kun taas Valtra ja AGCO Power ovat osa yhdysvaltalaista pörssiyhtiötä AGCO Corporation:ia, joka on yksi maailman suurimmista maatalouskoneiden valmistajista. BioBoosters-ohjelmassa Valtra, AGCO power ja Neste haluavat rakentaa kumppanuuksia agritech- ja biotaloustoimialaa kehittävien startup-tiimien kanssa. Keskeisenä kumppanina kiihdyttämöohjelman toteutuksessa on Pohjoismaissa ja Baltiassa toimiva, varhaisen vaiheen teknologiayrityksiin sijoittava pääomasijoitusyhtiö Innovestor Oy, joka tuo kiihdyttämöohjelman toteutukseen omat laaja-alaiset verkostonsa, kokeneet yritysvalmentajansa sekä pääomarahoituksen ammattilaiset. Kiihdyttämöohjelman aikana kullekin mukana olevalle yritykselle rakennetaan kokeneiden yritysvalmentajien ohjauksessa kasvusuunnitelma ja tunnistetaan kasvusuunnitelman toteuttamiseen tarvittavat resurssit, rahoittajat ja teolliset yhteistyökumppanit. Kiihdyttämöohjelman päättyessä yritykset ovat valmiita käynnistämään konkreettisen kasvusuunnitelmansa viemisen käytäntöön.

”Innovestor pääomasijoitusyhtiönä tarjoaa mielellään alan startupeille hyödyllisiä kontakteja. Ruoantuotannon arvoketjussa tapahtuu juuri nyt suuri teknologinen harppaus, mikä mahdollistaa alan startupeille merkittävän kasvumahdollisuuden. BioBoosters-ohjelmassa on merkittävä kumppanitiimi, joka pystyy tarjoamaan ohjelmaan mukaan tuleville ainutlaatuisia kontakteja ja valmennusta.”
Matti Härkönen, Partner, Innovestor Corporate Venturing

Jyväskylän Ammattikorkeakoulu on puolestaan sitoutunut edistämään biotalousalan kasvua ja yhteistyöverkostojen rakentumista, ja tarjoaa yrityksille Biotalouskampuksella sekä toimisto- ja laboratoriotiloja että monipuolisia biotalouden ja älymaatalouden testaus- ja demonstointiympäristöjä.

BioBoosters kiihdyttämöohjelma on suunnattu kasvuhaluisille biotalouden ja agroteknologian startup-yrityksille ja varhaisen vaiheen kasvuyrityksille, ja skaalautuville ideoille ja tiimeille, jotka tulevat mullistamaan biotalouden ja ruoantuotannon arvoketjuja. Kutsumme mukaan yhteistyöhön veturiyrityksiä, jotka ovat kiinnostuneita löytämään innovatiivisia kumppaneita, sekä AgriFoodTech ja biotalousalalla aktiivisesti toimivia sijoittajia. BioBoosters-kiihdyttämöohjelmassa ja siihen liittyvissä tapahtumissa sijoittajat ja veturiyritykset pääsevät tutustumaan eturivissä kuumimpiin biotalouden ja agroteknologian startup- ja kasvuyrityksiin Suomesta ja maailmalta.

“BioBoosters on kaikista Suomen kiihdyttämöistä agroteknologia- ja biotalousalaan vahvimmin suuntautunein ja verkostoitunein. BioBoosters on raivannut polkuja ja pystyy auttamaan alkuvaiheen yrityksiä liikkeelle lähdössä. Kiihdyttämön kautta on tietoa ja asiantuntemusta saatavilla mm. markkinoista, rahoituksesta ja tuotteistamisesta. Lisäksi tarjolla on testausympäristöjä ja kansainvälistymistukea, ja oikoteitä ensimmäisiin asiakkaisiin. Täällä on kumppani, joka on jo luonut ja aktiivisesti luo lisää yhteyksiä alan johtaviin toimijoihin ja rahoittajiin, kotimaassa ja kansainvälisesti.”
Miiro Jääskeläinen, Maaperäasiantuntija, Soil Scout oy

Kiihdyttämöohjelman kesto on 6 kuukautta, kieli englanti, ja osallistuminen on mahdollista sekä virtuaalisesti että paikan päällä, eli osallistuminen onnistuu mistä päin maailmaa hyvänsä. Kiihdyttämöohjelmaan osallistuminen on yrityksille maksutonta, ja omistusta ei oteta. Sen sijaan teemme tiivistä yhteistyötä alalla aktiivisesti toimivien sijoittajien kanssa ja verkotamme kiinnostavia startuppeja ja sijoittajia keskenään.

Bio- ja maataloudessa sekä kestävässä ruoantuotannossa on toimialana suurin potentiaali hidastaa ilmastonmuutosta ja edistää hiilensidontaa. BioBoosters-kiihdyttämöohjelma kutsuu biotalouden ja agroteknologian startup-yritykset ja varhaisen vaiheen kasvuyritykset mukaan yhteistyöhön nopeuttamaan biotalouden ja ruoantuotannon digitaalista murrosta!

BioBoosters-kiihdyttämöohjelman haku on nyt käynnissä. Mikäli olet kiinnostunut saamaan lisätietoa, otathan rohkeasti yhteyttä!

Annimari Lehtomäki
Johtava asiantuntija, Chief Specialist
Biotalousinstituutti, Institute of Bioeconomy
Teknologia, School of Technology
+358504642563
etunimi.sukunimi@jamk.fi

Liinamaaria Hakola
Lehtori, Senior Lecturer
Liiketalous, Business Administration
Liiketoiminta, School of Business
+358505695505
etunimi.sukunimi@jamk.fi

Lue lisää kiihdyttämöohjelmasta: Call for the BioBoosters accelerator programme is open – Apply now!

#bioboosters #biotalous #agroteknologia #agritech #agrifoodtech #älymaatalous #täsmäviljely #kestäväruoantuotanto #kestävyys #vastuullisuus #startup #scaleup #innovaatiot #kiihdyttämö #hackathon #ideastabisnestä

BioBoosters-kiihdyttämöohjelmaa toteutetaan osana EU:n ja Keski-Suomen Liiton osarahoittamaa ”Finnish Future Farm” -projektia. Finnish Future Farm -projektissa luodaan tulevaisuuden fyysinen ja virtuaalinen bio- ja älymaatalouden yhteiskehittämisen ympäristö ja osaamiskeskittymä Saarijärven Biotalouskampukselle. Hankkeen päätoteuttaja on Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja osatoteuttaja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto. Kumppaneina on lukuisia alan huippuyrityksiä, kuten Valtra, AGCO Power ja Neste, sekä Saarijärven kaupunki.

Oranssi vaakaviiva