Blogi: Vanhat tuotantotilat uusiokäyttöön
Julkaistu 19.3.2025

Monella maatilalla eletään muutoksen aikaa, kun maidontuotanto loppuu ja tilan uutta suuntaa mietitään. Jo vuosikymmenten ajan maitotilojen määrä on vähentynyt jatkuvasti, jolloin myös käytössä olevat tuotantotilat jäävät helposti tyhjilleen tai varastokäyttöön.
Moni on kuitenkin vanhoille rakennuksille löytänyt uutta käyttöä pienillä tai suuremmilla muutoksilla, joten omaakin tyhjentyvää tai jo tyhjentynyttä tuotantotilaa kannattaa katsoa avoimin mielin.
Rautalammilla Loma- ja kurssikeskus Törmälässä tarjotaan esimerkiksi majoittumis- ja kokouspalveluita. Vanha pappilan kanala on kunnostettu mökiksi majoituskäyttöön, ja vanha navetta on muutettu kirkoksi sekä luentosaliksi, ja toimiipa se nykyisin myös juhlatilana.
Petäjävedellä Maatilamatkailu Kumpunen sekä Lemettilän tila ovat ottaneet maatalon pihapiirin laajemmin käyttöön, ja tarjoavat esimerkiksi majoittumis- sekä kahvi- ja ateriapalveluita. Vanhat kivinavetat on muutettu kokous- ja juhlatiloiksi, ja esimerkiksi pihapiirin luhtiaitat otettu majoituskäyttöön.
Saarijärveltä löytyy useampia esimerkkejä, miten vanha navetta voidaan ottaa uusiokäyttöön hyvinkin eri tavoin. Esimerkiksi Rähälän tilalla jo aiemmin tyhjentynyt navetta muutettiin tilakauppojen jälkeen sopivaksi ravihevosten kasvatusta varten. Isojen muutostöiden jälkeen vanha navetta muuntui seitsemällä isolla karsinalla varustetuksi talliksi, ja lietesäiliökin muutettiin pihatoksi.
Puskianmäen tilalla maidontuotanto päätettiin vaihtaa marjantuotantoon, ja vanha navetta muutettiin tuoremehuasemaksi ja marjojen käsittelytilaksi. Vanha maitohuone taas muuntui tilapuodiksi. Muutos oli suuri ja vaati investointeja, sillä esimerkiksi pinnat tuli saada elintarvikekäyttöön hyväksytyksi. Tilasta tehdyllä videolla Terttu ja Esko kertovat, miten vanhat tilat toimivat kyllä hyvin varastoinakin, mutta aina olisi parempi, jos tiloihin saataisiin uutta liiketoimintaa.
Konnevedellä vanha navetta on muutettu jopa elokuvateatteriksi. Navettakino on ollut toiminnassa jo yli 20-vuotta, ja elokuvateatterin projektorihuoneena toimii entinen maitohuone.
Tilojen muutokset voivat vaatia suuria investointeja, ja paljon työtä. Joskus helpommalla saattaisikin päästä, jos rakennettaisiin alusta alkaen täysin uutta. Vanhoista tuotantotiloista voi kuitenkin saada toimivia ratkaisuja mahdollisesti paljon pienemmällä rahallisella investoinnilla, kun hyödynnetään jo olemassa olevia vankkoja hyväkuntoisia seiniä ja rakenteita.
Vaikka yksi tuotantosuunta tulee tilalla tiensä päähän, voi itsensä työllistää edelleen omalla tilalla eri tuotantosuunnan avulla. Rakentamalla toimintaa täysin oman näköiseksi saadaan työlle lisää mielekkyyttä ja sosiaalista kannattavuutta. Tuotantosuunnan muutokseen on monia vaihtoehtoja, mutta onneksi myös neuvontaa ja rahoitusta on saatavilla. Uusia mahdollisuuksia kannattaa tutkailla avoimin mielin omien intressien mukaan, ja esimerkiksi hyödyntää Neuvo-rahoitusta jo varhaisessa suunnitteluvaiheessa.
Katso Päämäärätietoisesti uutta liiketoimintaa pohjoiseen Keski-Suomeen -hankkeen video.
Teksti: Heli Turpeinen, harjoittelija, Kestävä keskisuomalainen maatila -hanke, Jyväskylän ammattikorkeakoulu.
Kuva: Adobe Stock.
Kestävä keskisuomalainen maatila -hanke toimii ajalla 1.5.2024 -31.5.2026. Hanketta toteuttavat Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja ProAgria Keski-Suomi. Hanketta rahoittaa Keski-Suomen ELY-keskus ja Euroopan maaseuturahasto 2023-2027.